En az bir yıl boyunca tam zamanlı eğitim alan uluslararası öğrenciler İrlanda Department of Education and Skills tarafından onaylanan yeterlilikler doğrultusunda çalışma izni almaya gerek kalmadan çalışabilirler.

Not: Uluslararası kayıt (Internationalisation Register) programlarına devam etmeyen öğrencilere çalışma izni verilmez.

Eğitime devam eden öğrencilerin rahat çalışabilmesi için;

· GNIB’ ye kayıt yaptırılmalı

· International Register tarafından listelenen bir programa kayıt yaptırılmalı

· NFQ göre 7. seviye veya üzerinde dil yeterliliğine sahip olarak tam zamanlı eğitim programına katılmalı

· Günde en az 15 saatlik ders çalışmayı taahhüt etmeleri

· Sabah 8 ile akşam 6 arasında olmak şartıyla bir yıl içerisinde 25 hafta ders alınmalı

· En az bir yıl süreli bir programa kayıtlı olmalısınız

· Minister for Education & Skills tarafından tanınan bir yeterlilik ders incelenmesi yapılacaktır.

Ayrıca öğrencilerin Universal Social Contribution (USC) kurallarına uymaları ve Pay Related Social Insurance (PRSI) göre istihdam ve vergilendirme koşullarını yerine getirmeleri gerekmektedir.

Staj

Lisans programı dersleri kayıt olan öğrenciler, programlarının bir parçası olarak staj yapmalarına izin verilir. Bu konuyla ilgili kurallar aşağıda yer almaktadır.

· Programın staj veya işe yerleştirme bölümü %50’ lik oranı geçemez. Örneğin 4 yıllık bir eğitim alan öğrenci için 2 yıl staj veya işe yerleştirme hakkını kullanabilir. Ayrıca serbest meslekler bu kapsamda değerlendirilmez.

· Akademik programının bir parçası ve ödülü olarak öğrenciler işe yerleştirilmektedir.

· Eğitim olanakları programa uygun olarak işe yerleştirilmeyi sağlamalıdır.

Uluslararası Öğrenciler için Eğitim Sonrası İzleyeceği Yollar

İrlanda Third Level Graduate Scheme göre eğitimini tamamlayan uluslararası öğrencilerin İrlanda’ da kalma olasılığı bulunmaktadır. AB üyesi olamayan ülkelerden gelen öğrenciler için yeşil kart olarak bilinen çalışma iznine başvurmaları gerekir.

· İrlanda Third Level Graduate Scheme göre planları onaylanan öğrenci tam zamanlı olarak çalışabilir. (haftada 40 saat)

· İrlanda Third Level Graduate Scheme kapsamında izni olmayan yenileyebilir.

· Öğrenciler sadece aşağıda kurallara uygun davranırlarsa programdan yararlanabilirler.

İrlanda Third Level Graduate Scheme Göre İzin:

İrlanda Third Level Graduate Scheme kapsamında bir yıllık izin alabilmek için, öğrencilerin;

· İrlanda’ da eğitimin ve NFQ 8 ila 10 seviyelerinin tamamlanması gerekmektedir.

· NFQ sistemine göre Dublin Institute of Technology, Irish Universities, Royal College of Surgeons, Institutes of Technology gibi üniversitelerden biri ile ödüllendirilebilirsiniz.